Vojvodina neće secesiju, već pravo da upravlja svojim resursima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 04. 04. 2018. | Komentara: 0

Vojvodina neće secesiju, već pravo da upravlja svojim resursima

BEOGRAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je danas da je on još pre 20 godina (1998. godine) bio potpisnik dokumenta „Vojvodina republika - put mira, razvoja i stabilnosti“ koji govori o federalizaciji Srbije. Kako je rekao, to je tada bio jedini način da se Kosovo zadrži u sastavu Srbije. Međutim, posle rata 1999. godine ideja je izgubila svoju suštinu, jer, kako je dodao, federalizacija Srbije u ovom trenutku nema nikakav duboki smisao. 

LSV

O secesiji nije bilo priče

- U svetlu donošenja novog ustava, za koji sam siguran da će morati biti donet u nekoj bližoj budućnosti, treba razmišljati o decentralizaciji koja će biti podjednako udobna za građane širom Srbije. Tu Vojvodina nije nekakav poseban slučaj u ovom trenutku. Vojvodina ima niz specifičnosti. Ona mora imati svoju autonomiju, ali to ne znači da, recimo, drugi delovi Srbije to ne treba da imaju – kazao je on gostujući na televiziji Pink.

Čanak je istakao da se i pre 29 godina, kada je osnivana LSV, govorio o tome da Vojvodina mora imati zakonodavnu, izvršnu, sudsku vlast, pravo na imovinu i izvorne prihode garantovane Ustavom. Na tome, kaže, insistira i danas. O izdvajanju Vojvodine iz Srbije nikada nije bilo reči, već je tu priču „pumpao“ nacional-socijalistički režim Slobodana Miloševića da bi prikrio ono što su zaista radili sa decentralizacijom.

- Naravno, nikada nismo bili za nekakvu secesiju, za pravljenje neke posebne države Vojvodine itd. Ali je stvar u tome uvažiti posebnosti AP Vojvodine i dozvoliti da upravlja svojim resursima u okviru svojih ovlaštenja i mogućnosti. To je korisno za Vojvodinu, a i za Srbiju – kazao je on dodajući da će bez decentralizacije biti stalnih tenzija. Kao primer je naveo Španiju i Nemačku.

Kompromisno rešenje za Kosovo jedino moguće

Kada je u pitanju situacija sa Kosovom, Čanak je rekao da je njegovo mišljenje poznato, kao i da ne vidi zašto je problem napraviti kompromisno rešenje. Ističe da ne treba imati iluzije oko integrisanja Kosova u Srbiju, jer je to nemoguće. 

- To će kompromisno rešenje da boli one koji su ljuto lupali šakom o sto za jedno ili drugo rešenje. Niti će Srbija u ovakvom formatu priznati Kosovo, niti će Kosovo u ovakvom formatu moći da pravi ne znam kakve ustupke. Znači, i jedni i drugi, i ti koji neće ni po koju cenu da priznaju Kosovo i ovi koji ni po koju cenu neće da odustanu od najtvrđe moguće nezavisnosti i centralizovanosti Kosova, da budem precizan, će naići na zid o koji će razbiti glavu – naglasio je.

Lider LSV je ukazao i da je pogrešno praviti autonomne oblasti na etničkim osnovama, o čemu svedoče svi dosadašnji pokušaji u poslednjih 30 godina. 

- Etnički osnov za autonomiju i za bilo kakav tip teritorijalnog organizovanja će otvoriti pitanja u Vojvodini, pitanja o Sandžaku, otvoriće niz problema gde ćete zbog etničkog osnova za rešavanje političkih sukoba, dovesti sebe u poziciju da koljete vola za kilo mesa – dodao je.
 
Naglasio je i da se svaka situacija na Kosovu reperkutuje svuda gde žive Albanci, pa gore pekare po Vojvodini, Beogradu, Srbiji.

(BILSV, 04.04.2018)



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook