Vojvodina pionir u brizi o sportu i omladini

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 07. 12. 2012. | Komentara: 0

Vojvodina pionir u brizi o sportu i omladini

NOVI SAD – Vlada AP Vojvodine je pre tačno deset godina mudro i dalekovido istupila pre svih drugih u Republici Srbiji i uspostavila prvi državni organ zadužen isključivo za sport i omladinu.

LSV

Republičko ministarstvo uspostavljeno je tek dosta godina kasnije. Pioniri smo, tako, bili i ostali u mnogo čemu, a postavili smo temelje sporta kao sistema, koji je u stalnom napretku – rekla je pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu u uvodnom delu Konferencije „Lokalna politika i sport“ koja je danas održana u Centru „Sava“.

Na konferenciji, koju je organizovala Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, govorili su ministarka Alisa Marić, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik SKGO Saša Paunović, a prisutni su bili i mnogi sportski radnici i predstavnici  svih sportskih saveza u Srbiji. Paunović je istakao da lokalne samouprave izdvajaju iz budžeta za sport oko pet odsto sredstava, što je solidno s obzirom na visine budžeta lokalnih samouprava.

Vojvodina jedina nagrađuje juniorske sportiste

Čobanu je istakla da su prvi nacrti resornih strategija, kategorizacija, sistemskih kriterijuma za finansiranje sportskih saveza nastali u Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu Vojvodine, te da su oni služili kao baza za sve ostale.

- Prvi smo uspostavili novčano nagrađivanje sportista, kako seniora, tako i juniora, za vrhunske rezultate na velikim međunarodnim takmičenjima. I to ne samo za sportiste, već i za trenere. I ostali smo jedini koji novčano nagrađuju juniorski rezultat, jer nema dobrih seniora bez dobrih juniora. Ako ne sačuvamo i ne izvrednujemo taj najsenzibilniji i prelomni uzrast, mnogi potencijalno vrhunski juniori neće ni stići do seniorske kategorije – istakla je Čobanu.  Dodala je da je pokrajinski sekretarijat za sport jedini državni organ koji je uspostavio godišnje priznanje u oblasti sporta, nagradu „Vihor“. Ona se od 2003. godine dodeljuje najboljoj sportistkinji, naboljem sportisti, najboljoj ženskoj i muškoj ekipi na teritoriji AP Vojvodine. Čobanu je pomenula i da se od 2011. godine sprovodi program „Sportski talenti Vojvodine“, čiji je cilj da se najperspektivnijim kadetima i juniorima Vojvodine dodele stipendije i obezbede specifična testiranja.

Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu je naglasila da se već dve godine koristi informacioni sistem u sportu, e-savezi, koji sadrži bazu podataka svih pokrajinskih granskih, gradskih i opštinskih saveza na teritoriji Vojvodine i njihovih članica, kalendar takmičenja. Pomoću ovog sistema savezi apliciraju za sredstva, a namera je da sistem počnu da primenjuju i lokalne samouprave. Kako je rekla, trenutno je u pripremi i baza sportskih stručnjaka.

Više od 60 škola bilo bez uslovne sale

Marinika Čobanu je rekla da je 2002. godine pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu zatekao katastrofalno stanje u sportskoj infrastrukturi, posebno u salama za fizičko vaspitanje.

- Sale za fizičko, koje su, osnovna jedinica za sprovođenje sportskih aktivnosti, bile su najugroženije. Više od 60 odsto škola nije imalo uslovnu salu, rupe su bile u podu, krovovi su prokišnjavali, prozori propali, svlačionice nisu postojale, toaleti čučavci bili su „standard“, a prosečna starost gimnastičkih sprava, kao minimalnog seta za sprovođenje obavezne nastave fizičkog vapistanja, bila je 25 godina. Zato smo sanaciju, adaptaciju i premanje sala za fizičko definisali kao prioritet – ukazala je Čobanu.

Dodala je da je odgovoran odnos prema javnim sredstvima promovisan zahvaljujući pristupu da lokalne samouprave i same škole obezbede deo sredstava. Takoje, prema njenim rečima, na teritoriji AP Vojvodine sanirano i adaptirano stotine sala za fizičko, i izgrađeno stotine savremenih otvorenih sportskih terena, i javnih, i školskih.

- U konkretnim ciframa, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu Vojvodine uložio je do sad 310 miliona u 719 različitih sportskih objekata u Vojvodini. Plus, kroz naš Program „Staze zdravlja“, izgradili smo još preko 300 otvorenih sportskih terena u vrednosti od 600 miliona dinara – trim staze, tartanski tereni za košarku i odbojku, za mali fudbal sa veštačkom travom, tenis, trim kabineti i drugo. Izgradnju i sanaciju otvorenih sportskih terena u Vojvodini izuzetno je pomogao i Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine, sa oko dve milijarde dinara namenjenih većim sportskim halama i salama – naglasila je Čobanu.

Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu istakla je da očekuje još intenzivniju saradnju sa opštinama i gradovima na teritoriji AP Vojvodine, naročito po pitanju razvoja i unapređenja školskog sporta. Ona je rekla i da je Radna grupa za razvoj školskog sporta pri Sekretarijatu u finalnoj fazi izrade Nacrta strategije razvoja školskog sporta na teritoriji AP Vojvodine, takođe jedinstvene u državi. On će podrazumevati da se više pažnje posveti vaspitanju o fizičkoj kulturi. Marinika Čobanu je dodala da će se ovaj dokument na proleće naći u javnosti, za kad je planirana javna rasprava u svim jedinicama lokalne samouprave u Vojvodini.

(BILSV, 06.12.2012)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook