Vojvodina pionir u brizi o sportu i omladini

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 07. 12. 2012. | Komentara: 0

Vojvodina pionir u brizi o sportu i omladini

NOVI SAD – Vlada AP Vojvodine je pre tačno deset godina mudro i dalekovido istupila pre svih drugih u Republici Srbiji i uspostavila prvi državni organ zadužen isključivo za sport i omladinu.

LSV

Republičko ministarstvo uspostavljeno je tek dosta godina kasnije. Pioniri smo, tako, bili i ostali u mnogo čemu, a postavili smo temelje sporta kao sistema, koji je u stalnom napretku – rekla je pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu u uvodnom delu Konferencije „Lokalna politika i sport“ koja je danas održana u Centru „Sava“.

Na konferenciji, koju je organizovala Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, govorili su ministarka Alisa Marić, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik SKGO Saša Paunović, a prisutni su bili i mnogi sportski radnici i predstavnici  svih sportskih saveza u Srbiji. Paunović je istakao da lokalne samouprave izdvajaju iz budžeta za sport oko pet odsto sredstava, što je solidno s obzirom na visine budžeta lokalnih samouprava.

Vojvodina jedina nagrađuje juniorske sportiste

Čobanu je istakla da su prvi nacrti resornih strategija, kategorizacija, sistemskih kriterijuma za finansiranje sportskih saveza nastali u Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu Vojvodine, te da su oni služili kao baza za sve ostale.

- Prvi smo uspostavili novčano nagrađivanje sportista, kako seniora, tako i juniora, za vrhunske rezultate na velikim međunarodnim takmičenjima. I to ne samo za sportiste, već i za trenere. I ostali smo jedini koji novčano nagrađuju juniorski rezultat, jer nema dobrih seniora bez dobrih juniora. Ako ne sačuvamo i ne izvrednujemo taj najsenzibilniji i prelomni uzrast, mnogi potencijalno vrhunski juniori neće ni stići do seniorske kategorije – istakla je Čobanu.  Dodala je da je pokrajinski sekretarijat za sport jedini državni organ koji je uspostavio godišnje priznanje u oblasti sporta, nagradu „Vihor“. Ona se od 2003. godine dodeljuje najboljoj sportistkinji, naboljem sportisti, najboljoj ženskoj i muškoj ekipi na teritoriji AP Vojvodine. Čobanu je pomenula i da se od 2011. godine sprovodi program „Sportski talenti Vojvodine“, čiji je cilj da se najperspektivnijim kadetima i juniorima Vojvodine dodele stipendije i obezbede specifična testiranja.

Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu je naglasila da se već dve godine koristi informacioni sistem u sportu, e-savezi, koji sadrži bazu podataka svih pokrajinskih granskih, gradskih i opštinskih saveza na teritoriji Vojvodine i njihovih članica, kalendar takmičenja. Pomoću ovog sistema savezi apliciraju za sredstva, a namera je da sistem počnu da primenjuju i lokalne samouprave. Kako je rekla, trenutno je u pripremi i baza sportskih stručnjaka.

Više od 60 škola bilo bez uslovne sale

Marinika Čobanu je rekla da je 2002. godine pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu zatekao katastrofalno stanje u sportskoj infrastrukturi, posebno u salama za fizičko vaspitanje.

- Sale za fizičko, koje su, osnovna jedinica za sprovođenje sportskih aktivnosti, bile su najugroženije. Više od 60 odsto škola nije imalo uslovnu salu, rupe su bile u podu, krovovi su prokišnjavali, prozori propali, svlačionice nisu postojale, toaleti čučavci bili su „standard“, a prosečna starost gimnastičkih sprava, kao minimalnog seta za sprovođenje obavezne nastave fizičkog vapistanja, bila je 25 godina. Zato smo sanaciju, adaptaciju i premanje sala za fizičko definisali kao prioritet – ukazala je Čobanu.

Dodala je da je odgovoran odnos prema javnim sredstvima promovisan zahvaljujući pristupu da lokalne samouprave i same škole obezbede deo sredstava. Takoje, prema njenim rečima, na teritoriji AP Vojvodine sanirano i adaptirano stotine sala za fizičko, i izgrađeno stotine savremenih otvorenih sportskih terena, i javnih, i školskih.

- U konkretnim ciframa, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu Vojvodine uložio je do sad 310 miliona u 719 različitih sportskih objekata u Vojvodini. Plus, kroz naš Program „Staze zdravlja“, izgradili smo još preko 300 otvorenih sportskih terena u vrednosti od 600 miliona dinara – trim staze, tartanski tereni za košarku i odbojku, za mali fudbal sa veštačkom travom, tenis, trim kabineti i drugo. Izgradnju i sanaciju otvorenih sportskih terena u Vojvodini izuzetno je pomogao i Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine, sa oko dve milijarde dinara namenjenih većim sportskim halama i salama – naglasila je Čobanu.

Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu istakla je da očekuje još intenzivniju saradnju sa opštinama i gradovima na teritoriji AP Vojvodine, naročito po pitanju razvoja i unapređenja školskog sporta. Ona je rekla i da je Radna grupa za razvoj školskog sporta pri Sekretarijatu u finalnoj fazi izrade Nacrta strategije razvoja školskog sporta na teritoriji AP Vojvodine, takođe jedinstvene u državi. On će podrazumevati da se više pažnje posveti vaspitanju o fizičkoj kulturi. Marinika Čobanu je dodala da će se ovaj dokument na proleće naći u javnosti, za kad je planirana javna rasprava u svim jedinicama lokalne samouprave u Vojvodini.

(BILSV, 06.12.2012)



Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook