Vratiti jezik društvene sredine u vojvođanske škole

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 03. 04. 2015. | Komentara: 0

Vratiti jezik društvene sredine u vojvođanske škole

KOVAČICA – Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je za televiziju Opštine Kovačica da je inicijativa za uvođenje jezika društvene sredine u vojvođanske osnovne škole pokretana u više navrata, ali je u septembru to učinjeno i na Odboru za obrazovanje vojvođanske skupštine.

LSV

Republička poslanica LSV Olena Papuga se nada da će do 26. septembra, kada se obeležava Evropski dan jezika, u vojvođanskim školama ponovo početi da se uči jezik društvene sredine.

Jezik društvene sredine izučavan je u osnovnim školama u Vojvodini sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. To se pokazalo kao izuzetno dobro rešenje jer su tada rušene sve barijere među mladim građanima. 

- O inicijativi o ponovnom uvođenju jezika društvene sredine u osnovne škole mi smo govorili i 2012. i 2013. ali institucionalno smo mi iz LSV, konkretno ja kao potpredsednik Odbora za obrazovanje, kulturu i nauku Skupštine APV, sam pokrenuo 9. septembra prošle godine. Ideja je bila da sugerišemo pokrajinskom sekretarijatu da se iznađu mogućnosti za početak oglednog izučavanja ovog jezika u osnovnim školama – istakao je Marton.

On i republička poslanica LSV Olena Papuga su nedavno uputili zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje Mihalju Njilašu i republičkom ministru prosvete Srđanu Verbiću zahtev da se u što kraćem roku u vojvođanske škole uvede izučavanje jezika društvene sredine. Papuga smatra da će do 26. septembra, kada se obeležava Evropski dan jezika, u vojvođanskim školama ponovo početi da se uči jezik društvene sredine.

Ona navodi da je pravo na službenu upotrebu pisma jedno je od osnovnih prava svake nacionalne zajednice koje je i garantovano Ustavom. Međutim, ovo pravo se nekada sprovodi samo na papiru. Kako objašnjava Papuga, službeni jezik se uvodi na osnovu broja stanovnika u određenoj opštini, a državni organi nisu otvorili put primenljivosti uvođenja tih jezika. 

- Postoji jako puno problema da se, na primer, u policiji izvadi lična karta ili izvod iz matične knjige rođenih na maternjem jeziku, jeziku koji je u službenoj upotrebi, jer se taj postupak nekako razvlači, odnosno nije građaninu pojednostavljen – istakla je Olena Papuga.

Ipak, ona je optimista i smatra da će prilikom obeležavanja ovogodišnjeg Evropskog dana jezika, 26. septembra, ponovo biti u vojvođanskim osnovnim školama uveden jezik društvene sredine.

(BILSV, 03.04.2015)




Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook