Vratiti jezik društvene sredine u vojvođanske škole

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 03. 04. 2015. | Komentara: 0

Vratiti jezik društvene sredine u vojvođanske škole

KOVAČICA – Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je za televiziju Opštine Kovačica da je inicijativa za uvođenje jezika društvene sredine u vojvođanske osnovne škole pokretana u više navrata, ali je u septembru to učinjeno i na Odboru za obrazovanje vojvođanske skupštine.

LSV

Republička poslanica LSV Olena Papuga se nada da će do 26. septembra, kada se obeležava Evropski dan jezika, u vojvođanskim školama ponovo početi da se uči jezik društvene sredine.

Jezik društvene sredine izučavan je u osnovnim školama u Vojvodini sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. To se pokazalo kao izuzetno dobro rešenje jer su tada rušene sve barijere među mladim građanima. 

- O inicijativi o ponovnom uvođenju jezika društvene sredine u osnovne škole mi smo govorili i 2012. i 2013. ali institucionalno smo mi iz LSV, konkretno ja kao potpredsednik Odbora za obrazovanje, kulturu i nauku Skupštine APV, sam pokrenuo 9. septembra prošle godine. Ideja je bila da sugerišemo pokrajinskom sekretarijatu da se iznađu mogućnosti za početak oglednog izučavanja ovog jezika u osnovnim školama – istakao je Marton.

On i republička poslanica LSV Olena Papuga su nedavno uputili zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje Mihalju Njilašu i republičkom ministru prosvete Srđanu Verbiću zahtev da se u što kraćem roku u vojvođanske škole uvede izučavanje jezika društvene sredine. Papuga smatra da će do 26. septembra, kada se obeležava Evropski dan jezika, u vojvođanskim školama ponovo početi da se uči jezik društvene sredine.

Ona navodi da je pravo na službenu upotrebu pisma jedno je od osnovnih prava svake nacionalne zajednice koje je i garantovano Ustavom. Međutim, ovo pravo se nekada sprovodi samo na papiru. Kako objašnjava Papuga, službeni jezik se uvodi na osnovu broja stanovnika u određenoj opštini, a državni organi nisu otvorili put primenljivosti uvođenja tih jezika. 

- Postoji jako puno problema da se, na primer, u policiji izvadi lična karta ili izvod iz matične knjige rođenih na maternjem jeziku, jeziku koji je u službenoj upotrebi, jer se taj postupak nekako razvlači, odnosno nije građaninu pojednostavljen – istakla je Olena Papuga.

Ipak, ona je optimista i smatra da će prilikom obeležavanja ovogodišnjeg Evropskog dana jezika, 26. septembra, ponovo biti u vojvođanskim osnovnim školama uveden jezik društvene sredine.

(BILSV, 03.04.2015)




Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook