Vratiti jezik društvene sredine u vojvođanske škole

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 03. 04. 2015. | Komentara: 0

Vratiti jezik društvene sredine u vojvođanske škole

KOVAČICA – Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je za televiziju Opštine Kovačica da je inicijativa za uvođenje jezika društvene sredine u vojvođanske osnovne škole pokretana u više navrata, ali je u septembru to učinjeno i na Odboru za obrazovanje vojvođanske skupštine.

LSV

Republička poslanica LSV Olena Papuga se nada da će do 26. septembra, kada se obeležava Evropski dan jezika, u vojvođanskim školama ponovo početi da se uči jezik društvene sredine.

Jezik društvene sredine izučavan je u osnovnim školama u Vojvodini sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. To se pokazalo kao izuzetno dobro rešenje jer su tada rušene sve barijere među mladim građanima. 

- O inicijativi o ponovnom uvođenju jezika društvene sredine u osnovne škole mi smo govorili i 2012. i 2013. ali institucionalno smo mi iz LSV, konkretno ja kao potpredsednik Odbora za obrazovanje, kulturu i nauku Skupštine APV, sam pokrenuo 9. septembra prošle godine. Ideja je bila da sugerišemo pokrajinskom sekretarijatu da se iznađu mogućnosti za početak oglednog izučavanja ovog jezika u osnovnim školama – istakao je Marton.

On i republička poslanica LSV Olena Papuga su nedavno uputili zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje Mihalju Njilašu i republičkom ministru prosvete Srđanu Verbiću zahtev da se u što kraćem roku u vojvođanske škole uvede izučavanje jezika društvene sredine. Papuga smatra da će do 26. septembra, kada se obeležava Evropski dan jezika, u vojvođanskim školama ponovo početi da se uči jezik društvene sredine.

Ona navodi da je pravo na službenu upotrebu pisma jedno je od osnovnih prava svake nacionalne zajednice koje je i garantovano Ustavom. Međutim, ovo pravo se nekada sprovodi samo na papiru. Kako objašnjava Papuga, službeni jezik se uvodi na osnovu broja stanovnika u određenoj opštini, a državni organi nisu otvorili put primenljivosti uvođenja tih jezika. 

- Postoji jako puno problema da se, na primer, u policiji izvadi lična karta ili izvod iz matične knjige rođenih na maternjem jeziku, jeziku koji je u službenoj upotrebi, jer se taj postupak nekako razvlači, odnosno nije građaninu pojednostavljen – istakla je Olena Papuga.

Ipak, ona je optimista i smatra da će prilikom obeležavanja ovogodišnjeg Evropskog dana jezika, 26. septembra, ponovo biti u vojvođanskim osnovnim školama uveden jezik društvene sredine.

(BILSV, 03.04.2015)




Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook