Zaštititi jezičku raznolikost

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 21. 02. 2012. | Komentara: 0

Zaštititi jezičku raznolikost

NOVI SAD - Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, koji se obeležava danas predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton podsetio je na značaj zaštite jezičkih raznolikosti i kulture, kao i na zaštitu nematerijalnog nasleđa.  

Aleksandar Marton

- Jezik i jezička kultura su važne karakteristike nacionalnog identiteta svakog naroda, bilo da se radi o Srbima, Mađarima, Slovacima, Rumunima ili nekoj drugoj nacionalnoj zajednici. Jezici čine specifičnost građanki i građana Srbije i Vojvodine, posebno gradova kao što je Zrenjanin, u kojem su u upotrebi četiri jezika, i u kojem živi više od dvadeset naroda – saopštio je Marton. On je naveo da želi da na današnji dan podseti sve građanke i građane Zrenjanina da je pravo na upotrebu maternjeg jezika u privatnom i javnom životu neotuđivo pravo svakog pripadnika nacionalnih zajednica koje vekovima egzistiraju u ovoj sredini, jer je očuvanje njihovog jezika očuvanje i njihovog identiteta.
- U svetu danas egzistira oko 6000 jezika, ali, nažalost, procene govore da bi čak polovina njih mogla izumreti do kraja ovog veka. Upravo iz razloga očuvanja takvog bogatstva i ukazivanja na mogućnost njegovog nestanka, obeležavamo ovaj dan – nave je Aleksandar Marton.

(BILSV, 21.02.2012.)



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook