Zašto trudnice u Zrenjaninu nemaju isti tretman kao u Beogradu?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 01. 10. 2013. | Komentara: 0

Zašto trudnice u Zrenjaninu nemaju isti tretman kao u Beogradu?

LSVZRENJANIN – Odbornica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Zrenjanina Božana Vukadinović pozvala je danas gradske funcionere da prestanu da tretiraju trudnoću kao bolest i da omoguće zrenjaninskim trudnicama pravo na punu platu.



Ona je na konferenciji za novinare ocenila da na taj način žene u Zrenjaninu ne bi bile kažnjene zbog toga što su se odlučile na rađanje i podsetila da su odbornici i odbornice LSV iznosili ovaj predlog na svakom skupštinskom zasedanju i da su bili odbijeni.

- Ovih dana smo čuli i obećanja visokih stranačkih funkcionera Srpske napredne stranke da će beogradske trudnice i dalje dobijati punu platu. Zrenjaninski ligaši i ligašice pitaju zbog čega i trudnice u Zrenjaninu nemaju jednak tretman kao i one u Beogradu i u mnogim drugim gradovima u Vojvodini i Srbiji? - izjavila je Vukadinovićeva. Ona je podsetila da je odbornička grupa LSV u zrenjaninskoj Skupštini glasala za usvajanje Evropsle povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou.

- Ligašice i ligaši pozdravljaju činjenicu da je zrenjaninska vlast prepoznala značaj onoga za šta se Liga zalaže već duže od dve decenije. Jednake šanse, mogućnosti i obaveze za sve u društvenom, profesionalnom i porodičnom okruženju su ono na čemu insistiramo sve ove godine i od čega nećemo odustati. Svaki korak napred u poboljšanju mogućnosti za ostvarivanje ljudskih prava je pozitivan iskorak ka modernom demokratskom društvu, koje teži ka evropskim vrednostima - ocenila je odbornica u lokalnom parlamentu, koja je ovom prilikom apelovala na gradske čelnike da se ne zadrže samo na deklarativnom zalaganju za poštovanje principa rodne ravnopravnosti u Zrenjaninu, već da svojim postupcima pokažu da su iskreni prema građanima i građankama.

- Upozoravamo da Zrenjanin vode gradonačelnik, zamenik gradonačelnika, tri pomoćnika gradonačelnika, predsednik Skupštine, njegov zamenik, dva pomoćnika predsednika Skupštine. Dakle, sem simboličnog učešća žena u vlasti, sve važne funkcije, odnosno pozicije sa kojih se odlučuje, pripadaju muškarcima.

- Takođe, u javnim preduzećima i ustanovama, tek jedna žena obavlja dužnost direktorke, i to u Domu zdravlja, dok je javnosti nedavno saopšteno da dve kandidatkinje za direktorska mesta u dva javna preduzeća nisu ispunile kriterijume - prokomentarisala je odbornica LSV u Skupštini Zrenjanina.

(BILSV, 01.10.2013)



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook