Zrenjanin mora biti na prvom mestu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Petak, 19. 08. 2016. | Komentara: 0

Zrenjanin mora biti na prvom mestu

ZRENJANIN – Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina Aleksandar Marton izjavio je da Srbija mora sačiniti sistem vlasti tako da sve sredine budu jednake i da politička moć pojedinca ne sme da bude presudna. Odgovarajući na pitanje „Koliko ministar u Vladi iz Zrenjanina može da pomogne gradu“, one je u rubrici „Sučeljavanje“ lista Zrenjanin rekao da sistem mora biti decentralizovan. Sve što ne treba da radi Republika, neka radi Pokrajina, a sve što ne treba da radi Pokrajina, neka radi lokal, dodao je.

LSV

- Politički sistem Srbije priznaje državni, odnosno centralni nivo vlasti, pokrajinski i na kraju, ali nimalo manje važno, lokalni nivo vlasti. Nažalost, naš sistem je u velikoj meri centralizovan i većina bitnih odluka donosi se na državnom nivou, tako da sada imamo jaku centralnu vlast, veoma ograničenu vlast Pokrajine Vojvodine i slabe lokalne samouprave. Manjak ingerencija na najnižem nivou vlasti prouzrokuje i hroničan manjak finansijskih sredstava i komunalni sistem slabo funkcioniše. Opštine i gradovi su veoma slabi i neretko se čak u pitanje dovodi i sam pojam samouprave na lokalu, jer kada nema finansija i ingerencija, o kakvoj vlasti se može govoriti – upitao je Marton i dodao da ovakvo stanje dovodi do velike zavisnosti od najvišeg nivoa vlasti, što nije dobro.

- Grad Zrenjanin, nažalost, godinama nije imao sjajnu poziciju u republičkoj Vladi. Veoma retki su bili pojedinci koji su vodili ministarstva, a i kada su ih vodili, bilo je to veoma kratko. Činjenica da je resor privrede u novoj Vladi poveren našem sugrađaninu je, u principu, dobra vest. Dobro je imati lobistu u centru odlučivanja. To, naravno ne može da škodi. Bilo bi dobro da naš grad, koji čini 2% ukupnog stanovništva Srbija, ima snažan lobi u Beogradu. Prethodne godine su nam pokazale da su uvek postojali gradovi miljenici. Nekada je to bio Požarevac, nekada Kragujevac, nekada Jagodina. Zrenjanin se retko nalazio u milosti. Ta milost ili nemilost i jeste najveći problem – istakao je odbornik LSV i napomenuo da sistem mora biti decentralizovan. 

- U ovakvim okolnostima političke elite Zrenjanina, kako vladajuće, tako i opozicione, moraju da rade na postizanju konsenzusa oko svih bitnih pitanja. Taj konsenzus zahteva i snažno lobiranje na svim stranama. U Beogradu, Novom Sadu, ali i Briselu i ostalim metropolama. Zrenjanin svima mora biti na prvom mestu! – zaključio je Aleksandar Marton.
(BILSV, 19.08.2016)



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook