Zrenjanin spao na prosečan nivo u posustaloj Srbiji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 19. 11. 2013. | Komentara: 0

Zrenjanin spao na prosečan nivo u posustaloj Srbiji

ZRENJANIN - Pokrajinski poslanik i odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u zrenjaninskoj Skupštini Aleksandar Marton upozorio je danas da je centralizacija devastirala zrenjaninsku privredu.

LSV

Broj zaposlenih u Zrenjaninu
sa 47.000 pao na 29.000


Marton je na konferenciji za novinare podsetio da je Zrenjanin, od visokorazvijene opštine u rangu sa Mariborom i Ljubljanom, sa indeksom prosečne stope zaposlenosti 151 i prosečne plate 152, spao na prosečan nivo u slaboj i posustaloj Srbiji.

- Broj radnih mesta je u Zrenjaninu, za samo dvadesetak godina, sa 47 hiljada pao na 29 hiljada. Prvi broj je u vremenu pune autonomije Vojvodine, a drugi u ovom vremenu centralizacije - rekao je Marton i dodao da je iz svih navedenih razloga jasno zašto je Liga glasala za Predlog platforme o izradi zakona o finansiranju Autonomne pokrajine Vojvodine, te da je još jasnije zašto LSV želi hitno donošenje ovoga Zakona.

- Želimo jasan okvir finansiranja Vojvodine. Želimo decentralizaciju prikupljenih prihoda i formiranje poreske uprave AP Vojvodine. Želimo da se u Vojvodini i Zrenjaninu ponovo živi dobro, kao pre dvadeset i više godina - rekao je Marton.

On je istakao da Liga socijaldemokrata Vojvodine već sedam godina insistira na donošenju Zakona o finansiranju APV i da se isto toliko ćuti o finansijskom okviru autonomije Vojvodine, bez obzira što je to, kako je rekao, uslov koji proističe iz Ustava Republike Srbije.

- Vojvodini su garantovani izvorni prihodi, kojima bi bile finansirane njene nadležnosti. Nažalost, nije se daleko odmaklo. Čak ni obaveza da Budžet AP Vojvodine iznosi najmanje sedam procenata u odnosu na Budžet Srbije nikada nije sprovedena - upozorio je pokrajinski poslanik i odbornik Lige u Skupštini Zrenjanina.

Dugogodišnje urušavanje autonomije Vojvodine


Marton je rekao i da LSV podseća na dugogodišnje urušavanje sistema autonomije Vojvodine i objasnio da je taj sistem bilo najlakše narušiti uspostavljanjem stroge kontrole nad  pokrajinskim tokovima finansija.

- Ovaj segment funkcionisanja vlasti APV je među prvima bio na udaru. Bilo je potrebno Vojvodinu načiniti tromom i neefikasnom i nametnuti potrebu zavisnosti od beogradske vlasti - izjavio je Marton i ocenio da je rezultat toga više nego vidljiv.

- Od visoko razvijenog dela SFRJ i stopa  svih ekonomskih pokazatelja daleko iznad državnog i republičkog proseka, stigli smo do nerazvijenog regiona u nerazvijenoj Srbiji - rekao je on i zaključio da samo dobar finansijski okvir može doprineti jačanju privrednih aktivnosti u Autonomoj pokrajini Vojvodini i sprečiti dalje urušavanje vojvođanskih i zrenjaninskih privrednih potencijala.

 (BILSV, 19.11. 2013)




Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook