Zrenjanin spao na prosečan nivo u posustaloj Srbiji

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 19. 11. 2013. | Komentara: 0

Zrenjanin spao na prosečan nivo u posustaloj Srbiji

ZRENJANIN - Pokrajinski poslanik i odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u zrenjaninskoj Skupštini Aleksandar Marton upozorio je danas da je centralizacija devastirala zrenjaninsku privredu.

LSV

Broj zaposlenih u Zrenjaninu
sa 47.000 pao na 29.000


Marton je na konferenciji za novinare podsetio da je Zrenjanin, od visokorazvijene opštine u rangu sa Mariborom i Ljubljanom, sa indeksom prosečne stope zaposlenosti 151 i prosečne plate 152, spao na prosečan nivo u slaboj i posustaloj Srbiji.

- Broj radnih mesta je u Zrenjaninu, za samo dvadesetak godina, sa 47 hiljada pao na 29 hiljada. Prvi broj je u vremenu pune autonomije Vojvodine, a drugi u ovom vremenu centralizacije - rekao je Marton i dodao da je iz svih navedenih razloga jasno zašto je Liga glasala za Predlog platforme o izradi zakona o finansiranju Autonomne pokrajine Vojvodine, te da je još jasnije zašto LSV želi hitno donošenje ovoga Zakona.

- Želimo jasan okvir finansiranja Vojvodine. Želimo decentralizaciju prikupljenih prihoda i formiranje poreske uprave AP Vojvodine. Želimo da se u Vojvodini i Zrenjaninu ponovo živi dobro, kao pre dvadeset i više godina - rekao je Marton.

On je istakao da Liga socijaldemokrata Vojvodine već sedam godina insistira na donošenju Zakona o finansiranju APV i da se isto toliko ćuti o finansijskom okviru autonomije Vojvodine, bez obzira što je to, kako je rekao, uslov koji proističe iz Ustava Republike Srbije.

- Vojvodini su garantovani izvorni prihodi, kojima bi bile finansirane njene nadležnosti. Nažalost, nije se daleko odmaklo. Čak ni obaveza da Budžet AP Vojvodine iznosi najmanje sedam procenata u odnosu na Budžet Srbije nikada nije sprovedena - upozorio je pokrajinski poslanik i odbornik Lige u Skupštini Zrenjanina.

Dugogodišnje urušavanje autonomije Vojvodine


Marton je rekao i da LSV podseća na dugogodišnje urušavanje sistema autonomije Vojvodine i objasnio da je taj sistem bilo najlakše narušiti uspostavljanjem stroge kontrole nad  pokrajinskim tokovima finansija.

- Ovaj segment funkcionisanja vlasti APV je među prvima bio na udaru. Bilo je potrebno Vojvodinu načiniti tromom i neefikasnom i nametnuti potrebu zavisnosti od beogradske vlasti - izjavio je Marton i ocenio da je rezultat toga više nego vidljiv.

- Od visoko razvijenog dela SFRJ i stopa  svih ekonomskih pokazatelja daleko iznad državnog i republičkog proseka, stigli smo do nerazvijenog regiona u nerazvijenoj Srbiji - rekao je on i zaključio da samo dobar finansijski okvir može doprineti jačanju privrednih aktivnosti u Autonomoj pokrajini Vojvodini i sprečiti dalje urušavanje vojvođanskih i zrenjaninskih privrednih potencijala.

 (BILSV, 19.11. 2013)




Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji
Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook