Da se glas Vojvodine ponovo čuje u Skupštini Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 14. 11. 2021. | Komentara: 0

Da se glas Vojvodine ponovo čuje u Skupštini Srbije

BEOGRAD / NOVI SAD - Ko počini zločin, posebno monstruozan zločin, taj se ispisuje iz svog naroda, reči su patrijarha Porfirija. Ratko Mladić ispisao se iz srpskog naroda i Naser Orić se ispisao iz bošnjačkog naroda, kazao je portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton. On je gostujući na RTS-u istakao da su slavu srpskog naroda proneli vojvode Petar Bojović, Živojin Mišić i Stepa Stepanović, a da je Ratko Mladić u Hagu osuđen i za ratne zločine i za genocid. Marton navodi da Republika Srbija, kao članica Ujedinjenih nacija, čiji je Savet za bezbednost formirao sud u Hagu, mora da poštuje te odluke.

LSV

- Za mene su, a majka mi je iz Bosne, i Ratko Mladić i Naser Orić ratni zločinci i to je činjenica. Ova država treba da porazmisli zašto su neki svedoci odbili da svedoče protiv Nasera Orića, a to je već bila gotova stvar. To što Orić nije osuđen ne znači da je Ratko Mladić nevin - dodao je Marton.

O Danu primirja

On je istakao da je 11. novembar praznik i dan primirja i dan pobede i da je u pitanju veliki dan u istoriji Evrope i sveta. 

- Mir je velika stvar, život je velika stvar i taj 11. novembar 1918. godine je građanima Evrope doneo mir. Posle stotina i stotina hiljada, miliona ubijenih ljudi, poginulih ratnika, civila, došli smo do toga da je Evropa počela da razmišlja o miru. Nažalost, taj mir u Evropi nije dugo trajao, ponovo su se nadvili tridesetih godina nacistički oblaci nad Evropom i znamo i sami šta je u Drugom svetskom ratu i bilo - kazao je Marton.

Podsetio je da je Srbija u Prvom svetskom ratu iznedrila sjajne vojskovođe, junake poput vojvoda Petra Bojovića, Živojina Mišića i Stepe Stepanovića i naveo je da bi njih stavio na murale jer ih se treba sećati.

Evropa je Evropa regija

Na izjavu Milice Đurđević Stamenkovski, koja je takođe bila u studiju, da LSV zastupa ideje separatizma, Aleksandar Marton je naveo da ne želi da odgovara na prozivke i napomenuo da je činjenica da je Vojvodina i u ovom trenutku i veoma dugo ustavni entitet u okviru Srbije i da to niko sem minornih desničarskih grupa ne negira, a da je sve za šta se LSV zalaže u skladu sa Ustavom.

- Evropa je danas Evropa regija. Pogledajmo kako su uređene Italija, kako je uređena Nemačka, kako je uređena Španija. To su najrazvijenije zemlje sveta. Pogledajte kako žive Italijani i Španci, pogotovu Italijani na severu zemlje koji ima visok stepen decentralizacije u odnosu na Rim i videćemo veliku razliku u odnosu na Srbiju gde vidimo i sami kako živi jedna Žagubica ili Žitište iz mog kraja, Banata - kazao je Marton.

Naglasio je da je LSV oduvek stremila tome da Srbija bude decentralizovana država.

- Evo, da kažem hiljaditi put - AP Vojvodina je sastavni deo države Srbije. Mi iz LSV nikada to nismo negirali, ali želimo snažnu autonomiju Vojvodine koja će građankama i građanima Vojvodine garantovati sve ono što jedan region treba da ima, a to je pre svega finansijska samostalnost, mogućnost da sami upravljamo onim što zaradimo na našem području – naglasio je. 

Govoreći o izborima, Aleksandar Marton je rekao da će Liga socijaldemokrata Vojvodine uskoro na svom Glavnom odboru doneti odluku o načinu učestvovanja na izborima.

- Želimo da se glas Vojvodine ponovo čuje u Skupštini Srbije, da vratimo Vojvodinu u Skupštinu Srbije, da se čuje o problemima u ekonomiji, poljoprivredi, zdravstvu, da pričamo o standardu, ljudskim i manjinskim pravima... – zaključio je Marton.
 (SzILSV, 14.11.2021)



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook