I Vojvodina da se pita u evrointegracijama

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 04. 07. 2013. | Komentara: 0

I Vojvodina da se pita u evrointegracijama

NOVI SAD – Pred nama je težak posao uvođenja Srbije u Evropu, posao koji iziskuje mogo rada i u kojem Autonomna pokrajina Vojvodina i njene institucije moraju aktivno učestvovati, istakao je sinoć poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini APV Aleksandar Marton.

LSV

Tokom jučerašnje rasprave o izveštaju Fonda evropski poslovi AP Vojvodine za 2012. godinu koji su poslanici LSV podržali, Marton je ukazao da Vojvodina treba Evropi, ali da i Vojvodini treba Evropa, a da put Republike Srbije ka Evropskoj uniji vodi upravo preko AP Vojvodine.
– Nadam se da nas nekakva olovka iz Beograda neće precrtati i neće reći da institucije AP Vojvodine ne trebaju učestvovati u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijiom. Možemo puno toga da ponudimo i da pomognemo pregovarački proces Republike Srbije – upozorio je Marton

Fond za lobiranje

Kako je naveo upravo je Fond evropski poslovi taj preko kojeg Vojvodina u Briselu, kao sedištu Evropske unije, treba da lobira za Srbiju, Vojvodinu i sve lokalne samouprave. On je rekao i da treba preći preko uvreda i neistina poput one da je taj fond separatistički, te da se mora  raditi više i bez obaziranja na teške reči i uvrede.
– Pređimo preko uvreda i pomozimo Vojvodini da privuče strane investicije. Dovedimo svež kapital, otvorimo nova radna mesta i pokažimo da možemo bolje. Tu zameram ne samo Fondu i njegovom rukovodstvu, nego i celokupnoj pokrajinskoj administraciji. Moramo biti jasniji i odlučniji – rekao je Marton. Dodao je da se to sve mora raditi i cilju ubrzavanja procesa integracija Srbije u zajednicu evropskih naroda a da je, i pored ohrabrujućih vesti iz Brisela, neophodno da svi činioci vlasti u našoj državi sve svoje resurse usmere na otklanjanjau prepreka na evropskom putu naše države.

Šta je sa decentralizacijom


Aleksandar Marton je upozorio i da je jedna od temeljnih evropskih vrednosti jasna decentralizacija i jačanje regionalnih vlasti, a da je istovremeno AP Vojvodina poslednjih 20 i više godina često na udaru pojedinaca koji apsolutno negiraju savremeno poimanje decentralizacije.
– Po njima je i ovakav fond suvišan i separatistički. Po nama je fond možda i nedovoljan. Mi bi smo želeli instituciju koja se aktivnije bavi pitanjima prezentacije vrednosti Autonomne pokrajine Vojvodine, a samim tim i stvaranjem dobrih preduslova za povećanje stranih investicija – rekao je Marton upozorivši da je pokrajinska administracija veoma često, bila oprezni i bojažljiva u promociji AP Vojvodine.
 
(BILSV, 04. 07. 2013)



Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook