LSV: Pad političkih prava i građanskih sloboda dramatičan. Rešenje je u ubrzanju evropskog puta Srbije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Četvrtak, 16. 03. 2023. | Komentara: 0

LSV: Pad političkih prava i građanskih sloboda dramatičan. Rešenje je u ubrzanju evropskog puta Srbije

Novi Sad, 16. mart 2023 - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je veoma loše što u našem društvu nije započela rasprava o katastrofalnom izveštaju neprofitne orgnizacije „Fridom haus“ koja je u svom godišnjem izveštaju konstatovala da se Srbija nalazi na 16. mestu zemalja u kojima je u poslednjih deset godina zabeležen dramatičan pad sloboda, za minus 18 stepeni. Srbija je pozicionirana između Avganistana i Mjanmara.

LSV

U izveštaju je naglašeno da je prošlogodišnji izborni proces bio narušen velikim izbornim prednostima koje je imala vladajuća stranka, a to uključuje ogromnu medijsku pristrasnost i zloupotrebu javnih resursa.

Izveštaji „Fridom hausa“ su iz godine u godinu sve negativniji i jasno ukazuju na negativne tendencije demokratskih procesa u Srbiji.

Ovih dana se u javnosti pojavio i izveštaj Platforme za promovisanje zaštite novinarstva i bezbednosti novinara Saveta Evrope u kojem stoji nalaz da se Srbija nalazi među zemljama u kojima su novinari prethodne godine najviše puta bili zastrašivani. Poslednja u nizu pretnji novinarima stigla je na adresu Nezavisnog društva novinara Vojvodine. U ovoj pretnji posebno se targetiraju novinari Dinko Gruhonjić i Teofil Pančić.

Demokratska, građanska i evropska Srbija moraju naći kvalitetan odgovor na ove loše tendencije.

Srbija mora prestati sa lutanjem na svom evropskom putu i tako olakšati procese modernizacije.

Samo to je garant podizanja i osnaživanja demokratakih standarda i sloboda u našem društvu.

Aleksandar Marton
Portparol
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Ponedeljak, 25. 03. 2024. | Komentara: 0

Nedopustivo je da se SPC meša u državne poslove i propagira neravnopravnost u društvu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva narodne poslanike Skupštine Srbije da se drže slova Ustava i odbiju mešanje Srpske pravoslavne crkve u poslove države.
Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook