Potrebna bolja primena Odluke o ravnopravnosti polova

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 26. 05. 2015. | Komentara: 0

Potrebna bolja primena Odluke o ravnopravnosti polova

NOVI SAD – Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Maja Sedlarević istakla je danas da je Zavod za ravnopravnost polova jedna od specifičnih institucija koje se na poseban način bave rodnom ravnopravnošću.

LSV

Učestvujući u raspravi o Izveštaju o poslovanju i završnom računu Zavoda za ravnopravnost polova za 2014. godinu, ona je na današnjoj sednici pokrajinske skupštine naglasila da se nada da će se u budućnosti više pričati o poštovanju Odluke o ravnopravnosti polova koju je ovaj parlament doneo 2004. godine, a još uvek je nedovoljno primenjuju pokrajinski organi.
 
Važna saradnja Zavoda i Rodnih studija
 
Osvrnuvši se na, kako je istakla Sedlarevićeva, najbolje primere navedene u izvestaju o poslovanju Zavoda za ravnopravnost polova, ona je pohvalila saradnju sa Rodnim studijama Univerziteta u Novom Sadu. Naglasila je da je promocija i ovakav način prezentovanja rada Rodnih studija u različitim gradovima u Vojvodini primer dobre prakse. Ona je istakla da je posebno bitan izdavački rad Zavoda za rodnu ravnopravnost, jer je Zavod izdavač magistarskih i doktorskih radova svih doktorantkinja i doktoranada Rodnih studija Univerziteta u Novom Sadu.
 
- Ono što se meni posebno dopalo jeste poseban rad sa ženama na selu. Informatička obuka, podsticanje rada ženskih nevladinih organizacija i njihova saradnja jesu, zaista, primer kako žene sa sela mogu kroz upoznavanje sa ženama iz drugih ženskih udruženja da nauče šta su to primeri dobre prakse i kako sve mogu da rade. Razvoj preduzetništva i preduzetničke inicijative žena sa sela je jako važan. Poštujem to što neko želi da se bavi tradicionalnim zanimanjima, to što neko želi da uči i prenosi svoje znanje, što se tiče, recimo, heklanja, ali je jako važno žene naučiti kako da se bave organskom proizvodnjom, informatički ih obučiti i dati im mogućnost da se bave i drugim poslovima – naglasila je Maja Sedlarević.
 
Pančevo – primer dobre prakse
 
Poslanica LSV je kao primer dobre prakse navela i primer Pančeva gde je u saradnji sa jednom nevladinom organizacijom i Savetom za rodnu ravnopravnost pokrenuta jedna kampanja. Naglasila je i da bi trebalo obezbediti održivost ovog projekta i obezbediti mu kontinuiran rad.
 
- Iskreno, verujem da će, ne samo Zavod za ravnopravnost polova, nego svi koji se rodnom ravnopravnošću bave, i u budućnosti imati podršku najvišeg predstavničkog tela Skupštine AP Vojvodine. Iskreno se nadam da ćemo u budućnosti ne samo pričati o dobrim rezultatima ovog Zavoda, nego o poštovanju odluke o ravnopravnosti polova koju je ovaj parlament doneo 2004. godine, a još uvek je nedovoljno primenjuju pokrajinski organi – zaključila je Maja Sedlarević.
 
(BILSV, 26.05.2015)




Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook