Ne gubiti više vreme, vratiti jezik društvene sredine u škole

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 21. 02. 2017. | Komentara: 0

Ne gubiti više vreme, vratiti jezik društvene sredine u škole

Novi Sad, 21.februar 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da prilikom usaglašavanja Nacrta zakona o osnovama sistema  obrazovanja sa predstavnicima stručne javnosti, unese i odredbu kojom se jezik društvene sredine vraća kao obavezni izborni predmet u nastavi, barem u osnovnim školama u Vojvodini.

LSV

U susret današnjem, Međunarodnom danu maternjeg jezika, Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća na činjenicu da već tri godine zahteva da se jezik društvene sredine vrati u vojvođanske škole, jer smatramo da se njegovo izučavanje tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, pokazalo kao izuzetno dobro i da je umnogome doprinelo boljem razumevanju i suživotu svih nacionalnih zajednica.

Podsetimo, tu inicijativu LSV je podržao prethodni ministar prosvete, a pored prethodne dobre prakse, za nju postoji i dodatno uporište, jer je Akcionim planom za poglavlje 23 predviđeno kvalitetnije upoznavanje učenika iz većinskog naroda sa kulturom, jezikom i običajima učenika iz manjinskih naroda.

Apelujemo da nadležni više ne gube vreme i ne propuste ovu priliku za zakonska usaglašavanja koja će to omogućiti.

Ujedno, podsećamo i na činjenicu da je Republika Srbija 2005. godine ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima i obavezala se na afirmativno delovanje u cilju očuvanja i osnaživanja pozicije manjinskih ili regionalnih jezika. Ta povelja naglašava važnost interkulturalizma i višejezičnosti.

Ponovo upozoravamo i na činjenicu da pripadnici nacionalnih zajednica prilikom službene upotrebe i izdavanja ličnih dokumenata na maternjem jeziku i dalje često nailaze na barijere. Zato je izuzetno važno da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije omogući da se u svakoj policijskoj upravi na teritoriji Vojvodine dokumenta mogu izdati na svim jezicima koji su u službenoj upotrebi u AP Vojvodini.

Potpredsednik
Izvršnog odbora Glavnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton




Saopštenja | Sreda, 11. 05. 2011. | Komentara: 0

Da li je bilo greške i sa statističkim podacima za AP Vojvodinu?

NOVI SAD - Bez namere da ulazimo u tehnike rada Republičkog zavoda za statistiku, smatramo nedopustivim da država nema jasan podatak o bruto društvenom proizvodu za 2009. godinu.
Saopštenja | Sreda, 20. 04. 2011. | Komentara: 0

Blaga kazna za vođe Obraza

Novi Sad, 20. aprila - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je presuda vođama organizacije Obraz, zbog organizovanja nereda tokom Parade ponosa 10. oktobra prošle godine trebalo da bude oštrija. Tim pre jer je tom prilikom povređeno više od 140 ljudi, a pričinjena je i velika materijalna šteta.
Saopštenja | Utorak, 19. 04. 2011. | Komentara: 0

Preterana medijska halabuka oko štrajka Tomislava Nikolića

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra preteranom medijsku halabuku nastalu oko štrajka predsednika jedne formalno vanpralamentarne stranke.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook