Stojšić: Završiti konačno proces privatizacije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 29. 07. 2014. | Komentara: 0

Stojšić: Završiti konačno proces privatizacije

BEOGRAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine podnela je više amandmana na tri zakona iz oblasti privrede i podrška tim aktima zavisiće od njihove sudbine, ukazao je danas narodni poslanik LSV Đorđe Stojšić.

stojsic

Tokom današnje rasprave o Predlogu zakona o privatizaciji, izmenama Zakona o stečaju i izmenama zakona o registraciji u Agenciji za privredne registre, Stojšić je podsetio da je privatizacija, kao nijedna druga tema u proteklih dvadeset i nešto godina, imala loš odijum u javnosti i da se proces privatizacije krivio uvek kada su se pojavljivali problemi u privredi. Podsetio je i da od samog početka tog procesa insistitucije i ljudi koji ga sprovode nisu imali podršku ostatka sistema, već aktivnu opstrukciju.

Politika odlučivala o privatizaciji
Stojšić je ukazao da se proces privatizacije nije odvijao na isti način u svim delovima zemlje, jer ga je uglavnom diktirala politika, zbog čega se na različite načine postupalo sa različitim preduzećima.
- Privatizovan je PIK Bečej, dok je PKB proglašen za nekakvo državno dobro od neviđenog značaja. „DDOR" je takođe prodat, dok je „Dunav osiguranje" ostalo državno. I u jednom i u drugom slučaju preduzeće koje je prodato je iz Vojvodine, a drugo je iz Beograda. „Jugoremedija" je prodata, dok je „Galenika" proglašena za lokomotivu razvoja i ostala u državnom vlasništvu. Zatim, prodata je „Vojvođanska banka" i „Panonska banka", dok je „Komercijalna banka", koja je takođe u Beogradu ostala u državnom vlasništvu - naveo je Stojšić. On je podsetio i da je država su preduzeća poput RTB Bora ili Zastave investirala stotine miliona evra i davala velike subvencije, a istovremeno je Matroz, kao jedini proizvođač celuloze i papira u bivšoj Jugoslaviji, pored Krškog, pušten u stečaj i država nikada ni dinara nije dala ne bi li pokušala da ga spase.
- Što se tiče Zakona o privatizaciji, Liga socijaldemokrata Vojvodine je dala nekoliko amandmana, koji se prevashodno odnose na raspodelu sredstava iz prihoda privatizacije, odnosno na to kako lokalne samouprave i AP Vojvodina dolaze do tih sredstava, što je izbačeno iz nacrta zakona - rekao je poslanik LSV.

Pljačka državnih preduzeća
Stojšić je ukazao da je proces privatizacije započet krajem osamdesetih godina, u bivšoj Jugoslaviji, kada su akcije podeljene nosiocima kapitala, odnosno zaposlenima u preduzećima. Međutim, proces je ubrzo zaustavljen od strane nacionalističkih elita u bivšim republikama. Tokom devedestih se privatizacija pretvorila u masovnu pljačku društvenih preduzeća, gde se kroz makaze cena i galopirajuću inflaciju izvlačila supstanca iz društvenih firmi, pošto su samo povlašćeni mogli sa njima da posluju i zahvaljujući tome steknu enormna bogatstva.

- Došle su i revalorizacije prethodno sprovedenih privatizacija jer je država shvatila da joj nedostaje sredstava da vodi ratove, pa je državni kapital ponovo uspostavljen u firmama koje su tada privatizovane. Neke su preživele i evo, na veliku sreću, i dan danas dobro posluju. Ali ih je bilo izuzetno malo - rekao je Stojšić navodeći kao primer „Hemofarm" i „Sintelon". Podsetio je i da se nakon 2000. u proces privatizacije krenulo veoma smelo, i da je period vlade Zorana Đinđića verovatno jedini period kada je privatizacija sprovođena sistemski na pravi način, jer je cilj bio da se proizvede privredni rast, generišu strane direktne investicije i smanje gubici koji su opterećivali gotovo celu privredu.

- Od 2005. godine se taj proces zaustavlja. Određene partijske i neke druge elite su bile uglavnom za to da se proces privatizacije zaustavi - podsetio je on. Dodao je i da su neki veliki sistemi večni gubitaši i bili su pod pokroviteljstvom države jer zapošljavaju velik broj ljudi.

- Danas kada pričamo o ovom procesu, msilim da treba pozdraviti nameru da se on završi što pre.
 Mislimda nemamo više šta da čekamo - rekao je Stojšić ocenjujući da su ponuđena rešenja u ovom zakonu manje-više poznata i, po njegovom mišljenju, dobra, ali da će se tek videti hoće li postići željene efekte. Stojšić je ukazao i na praksu u državama regiona, konkretno Rumunije, gde su napravljena društva za upravljanje državnom aktivom, u koja su uvedene strane kompanije.

- Mislim da je tržište kapitala nešto što je potpuno zanemareno u našoj zemlji i ono praktično ne postoji, a teško ćemo sprovesti pravu privatizaciju do kraja ukoliko ne obratimo pažnju i na taj aspekt - dodao je poslanik LSV.

Problemi i sa stečajevima
Kada je u pitanju Zakon o stečaju, Stojšić ocenjuje da je tu situacija izuzetno složena, pre svega kada je u pitanju trajanje stečajnih postupaka i mogućnost stečajnih upravnika da uopšte sprovode stečaj.

- U velikoj većini oni nemaju sredstva da ih sprovedu do kraja niti su kadrovski osposobljeni da ih sprovedu. Dolazite u paradoksalnu situaciju da kada se stečajevi objave, stečajni upravnik nema stredstava ni da objavi oglas u novinama, a kamoli da angažuje procenitelje ili nešto drugo - upozorio je Stojšić.

(BILSV, 29. 07. 2014)

 




Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook