Zaustaviti dalje ekonomsko poniženje Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 06. 09. 2011. | Komentara: 0

Zaustaviti dalje ekonomsko poniženje Vojvodine

ZRENJANIN - Aleksandar Marton, potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, podsetio je na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare GrO LSV u Zrenjaninu na značaj usvajanja Zakona o vraćanju imovine i izvornih prihoda, kojima će se, kako je istakao, sprečiti dalje ekonomsko poniženje Vojvodine, koje se toleriše već 20 godina.

Aleksandar Marton

- Poslednji podaci, koje su objavili Republički zavod za statistiku i Regionalna privredna komora Zrenjanin, govore da su ekonomski trendovi u Banatu i Vojvodini u poslednje  dve decenije izuzetno loši. Prosečna zarada u Beogradu, bez poreza i dorinosa, iznosila je u junu 49.594 dinara, a u prvih sedam meseci ove godine bila je 45.708 dinara. U isto vreme, vojvođanski prosek iznosio je 38.207 dinara, odnosno 35.923 dinara. LSV će stalno podsećati javnost na ove činjenice, kao i na to da je Vojvodina ranije bila druga po razvijenosti, ispred nje je bila jedino Slovenija. Stopa zaposlenosti je takođe bila u samom vrhu, a bolja je jedino bila opet Slovenija " podsetio je Marton, objašnjavajući da su potom usledile devedesete i oduzimanje imovine i izvornih prihoda Vojvodine, kao i ustavne promene.

- Sve ove promene su zavezale ruke Vojvođanima, pa smo tako danas u situaciji da su u vojvođanskoj opštini Plandište plate čak šest puta niže nego u beogradskoj opštini Rakovica. LSV će zbog toga insistirati na što kvalitetnijem tekstu dva Zakona, što znači i očekivanje da će Pokrajini biti vraćene i nepokretnosti koje su u potpunosti ili pretežno izgrađene sredstvima Vojvođanki i Vojvođana, poput Železnice, Elektroprivrede i Pošte, a Pokrajina mora biti obeštećena i za neobjašnjivo lošu privatizaciju Naftne industrije Srbije, zbog koje su ona i njeni građani oštećeni za čak 840 miliona evra " ocenio je potpredsednik LSV, dodajući da su Vojvođanke i Vojvođani miran i strpljiv narod, koji umeju i da podignu glas u odbranu svojih prava, jer Vojvodina, kao lokomotiva razvoja Srbije, može to da bude jedino ako je niko ne koči. 

(BILSV, 06.09.2011.)




Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji
Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook