Zaustaviti dalje ekonomsko poniženje Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 06. 09. 2011. | Komentara: 0

Zaustaviti dalje ekonomsko poniženje Vojvodine

ZRENJANIN - Aleksandar Marton, potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, podsetio je na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare GrO LSV u Zrenjaninu na značaj usvajanja Zakona o vraćanju imovine i izvornih prihoda, kojima će se, kako je istakao, sprečiti dalje ekonomsko poniženje Vojvodine, koje se toleriše već 20 godina.

Aleksandar Marton

- Poslednji podaci, koje su objavili Republički zavod za statistiku i Regionalna privredna komora Zrenjanin, govore da su ekonomski trendovi u Banatu i Vojvodini u poslednje  dve decenije izuzetno loši. Prosečna zarada u Beogradu, bez poreza i dorinosa, iznosila je u junu 49.594 dinara, a u prvih sedam meseci ove godine bila je 45.708 dinara. U isto vreme, vojvođanski prosek iznosio je 38.207 dinara, odnosno 35.923 dinara. LSV će stalno podsećati javnost na ove činjenice, kao i na to da je Vojvodina ranije bila druga po razvijenosti, ispred nje je bila jedino Slovenija. Stopa zaposlenosti je takođe bila u samom vrhu, a bolja je jedino bila opet Slovenija " podsetio je Marton, objašnjavajući da su potom usledile devedesete i oduzimanje imovine i izvornih prihoda Vojvodine, kao i ustavne promene.

- Sve ove promene su zavezale ruke Vojvođanima, pa smo tako danas u situaciji da su u vojvođanskoj opštini Plandište plate čak šest puta niže nego u beogradskoj opštini Rakovica. LSV će zbog toga insistirati na što kvalitetnijem tekstu dva Zakona, što znači i očekivanje da će Pokrajini biti vraćene i nepokretnosti koje su u potpunosti ili pretežno izgrađene sredstvima Vojvođanki i Vojvođana, poput Železnice, Elektroprivrede i Pošte, a Pokrajina mora biti obeštećena i za neobjašnjivo lošu privatizaciju Naftne industrije Srbije, zbog koje su ona i njeni građani oštećeni za čak 840 miliona evra " ocenio je potpredsednik LSV, dodajući da su Vojvođanke i Vojvođani miran i strpljiv narod, koji umeju i da podignu glas u odbranu svojih prava, jer Vojvodina, kao lokomotiva razvoja Srbije, može to da bude jedino ako je niko ne koči. 

(BILSV, 06.09.2011.)




Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook